Diamond shopping for beginners

Denna artikel är till för alla er som haft i tankarna att införskaffa ett äkta smycke, men ännu inte hunnit verkställa planen.
Välkommen in till Atelier Torbjörn Tillander, vi guidar dig rätt.

Atelier Torbjörn Tillander står diskret, men inbjudande på Glogatan mittemot Hotell Kämp. Kunder som besökt affären under flera års tid kliver modigt in i den varma atmosfären, nästa som om de klev in i sitt eget hem. Andra håller sig på avstånd och beundrar skyltfönstret från gatan. 

Vågar man kliva in här? 

- Det gör man absolut, säger företagets frontfigur Tina Tillander och skrattar till:

- Här behöver man verkligen inte veta exakt vad det är man är ute efter. Smycken är ju vår passion och vad vore roligare än att introducera en fullkomligt ovetande till denna underbara värld! 

Och vad kan ett äkta smycke komma att kosta i denna affär? 

-  Miljonär behöver man absolut inte vara för att handla julklappar hos oss, men man måste definitivt uppskatta kvalitet, hantverk och det viktigaste av allt: ha en gedigen kärlek till smycken och allt det vackra i livet. 

 

 Miten uniikkikorun valmistus alkaa, ja miten prosessi etenee?

–  Meillä on tapana selvittää asiakkaan tarpeet ja toiveet keskustelemalla kaikessa rauhassa, kertoo Tina Tillander.

–  Liikkeen yhteyteen tänä vuonna avatussa "olohuoneessa" voidaan kahvin lomassa katsella kiviä ja kuvia ihan asiakkaan toiveiden mukaan. Olemme yllättävän hyviä auttamaan esimerkiksi täydellisen yllätyskorun hankinnassa vaimolle tai tyttöystävälle, Tina vinkkaa ja jatkaa: 

–  Kun on tulossa meille, kannattaa ottaa vaikka korun saajan kuvia mukaan. Niistä harjaantunut silmä lukee paljon saajan tyylistä.

Niin. Atelier Torbjörn Tillanderilla kauppiaalla on iso rooli asiakkaan päätöksenteon tukena, joskus ohjaajanakin. 

– Monet asiakkaistamme ovat erittäin varmoja tyylistään ja tietävät mitä hakevat. Toiset taas toivovat selkeää tyylikonsultaatiota tai vähintäänkin vahvistusta omille näkemyksilleen, Tina kertoo. 

Myös tieto korujen ja niissä käytettävien materiaalien lainalaisuuksista on usein tarpeen. Kun myyjä osaa asiansa, asiakas ei päädy hankkimaan korua, johon tavalla tai toisella pettyy.

–  Aika yleinen on vaikkapa luulo, että jalokivet ovat särkymättömiä tai ainakin melkein, kertoo Tina ja jatkaa:

– Monet kivet ovat itse asiassa aika hauraita. Jos asiakas esimerkiksi ehdottaa smaragdia sormukseen, joka tulee päivittäiseen käyttöön, minun rooliini kuuluu estää erehdys. Smaragdi on hauras kivi, ja sormuksessa se altistuu kolhuille paljon enemmän kuin vaikka kaulakorussa. 

Paitsi suorapuheinen jalokivikauppias, Tina Tillander on muun muassa vanhan puutalon emäntä, hevostallin haltija sekä ison schäferin omistaja, joka ymmärtää aktiivisen elämän vaatimukset. Hänen neuvonsa korujen käyttäjälle? 

–  Ota sormukset pois kun menet crossfit-treeneihin tai päätät kääntää porkkanapenkin. Korut voi todellakin runnella jopa korjauskelvottomaan kuntoon. 

Entäs tyylineuvot?

– Ole uskollinen sille mistä pidät, seuraa trendejä vain jos se on sinusta hauskaa. Ja valitse koruja, jotka korostavat sekä persoonaasi että kivoimpia ulkoisia piirteitäsi. Esimerkiksi nappiin valitut korvakorut saavat ihon hehkumaan ja silmät loistamaan.

Kun korutilaus siirtyy liikkeestä pajalle, sen saatteena tulee usein Tina Tillander. Hänellä on visio johon tähdätään, mutta tarvitaan taitavan sepän panosta, jotta ideasta tulee koru.

On kiehtovaa seurata sivusta, kun Tina sekä sepät Rauno Tynkkynen ja Janne Ehrukainen käyvät läpi uutta tilausta. Vaikka keskustelu vilisee arkisia termejä kuten kulma, kehys ja pykälä, maallikko ei ymmärrä muuta kuin sen, että onnistuneen korun toteutuksessa on monta kriittistä kohtaa. 

– Ulkonäkö on tietysti yksi asia. Mikä vaikuttaa hyvältä paperilla, pitää saada toteutumaan yhtä kauniisti kolmiulotteisessa esineessä, kertoo Rauno Tynkkynen.

–  Vision toteutuminen ei ole ollenkaan itsestään selvää. Matkan varrella tarvitaan paljon kultasepän omaakin taiteellista näkemystä, jotta lopputulos on idean mukainen. Lisäksi pitää tietysti osata ottaa huomioon tietty ergonomia, jotta korua on mukava käyttää.

Atelier Torbjörn Tillanderilla kultasepän työ onkin enimmäkseen muuta kuin rutiinia.

–  Ihan viikoittain pitää kehitellä valmistustapoja ja esimerkiksi tehdä uusia työkaluja, joilla jokin ajatus saadaan toteutettua, kertoo Rauno Tynkkynen ja jatkaa:

–  Vaihtelevuus ja haastavuus ovat työn suola. Inspiroivaa on myös aitojen käsityömenetelmien kunnioittaminen aikaa ja vaivaa säästämättä. Meillä on esimerkiksi tehty sellainen linjapäätös, että koruja ei valeta muoteilla vaan muokataan vaikkapa takomalla, valssaamalla ja viilaamalla. Käytössä näin työstetty metalli on paljon kestävämpää kuin valettu, joten vaivannäkö palvelee tässäkin laatua. 

Iskikö inspiraatio? Pitäisikö yllättää joku jouluna? Kun olet liikkeellä marraskuun aikana, ehdit tilata uniikkikorun jouluksi. Liikkeestä löydät monipuolisen valikoiman myös valmiita koruja vaikka heti mukaan otettaviksi.